Systemisch coachen in de school

Heb je als directeur van een schoolteam soms het gevoel dat er niet echt verbinding in je team is? Er lijkt wat te spelen, maar wat? De leerkrachten functioneren in hun groepen prima, maar daarbuiten? Er lijkt alleen een samenwerking te zijn tussen bepaalde collega's. Of heb je juist het idee dat er een familiecultuur heerst, wat groei en professionaliteit in de weg staat en zou jij naar een meer professionele cultuur willen?
 
Heb je als leerkracht het idee dat er onderhuids spanningen in je groep zijn, waar jij geen vat op lijkt te krijgen? Er zijn groepjes, enkele kinderen voelen zich niet veilig. Praten heeft niet geholpen. Andere interventies ook niet.
 
Systemisch werken in de school geeft direct weer wat er onderhuids speelt, wat aan het licht moet komen om weer samen één team of groep te zijn. Zonder dat je daarin de beste vrienden moet worden en zijn met iedereen. Er komt respect, begrip en vertrouwen.
Collega's krijgen inzicht in hun eigen beweegreden en behoeftes, zo ook van de anderen en de groep. De schoolvisie en -verlangens komen boven tafel.
In de groep krijgen 'pesters, de gepeste, queen bee's, loners en anderen' inzichten in elkaar en in zichzelf.  Je buiten gesloten voelen of zijn, verdriet en trauma's worden met behulp van poppetjes zichtbaar. Eenheid wordt hersteld. 
Veel gehoorde zinnen zijn na de eerste sessie 'Het is nooit mijn bedoeling geweest jou dat gevoel te geven.'  of 'Ik wist niet dat jij je zo voelde.'  Elk gedrag heeft namelijk een verlangen. Zichtbaar wordt waarom men doet wat hij of zij doet, zo ook wordt het verlangen en de behoefte achter het gedrag duidelijk. 

In enkele groepssessies komt er weer ruimte, zicht en balans. In het team, in de groep; in jouw school. 
Systemisch werken in de school zorgt voor zicht op het onzichtbare, voor balans in geven en nemen, dat iedereen erbij hoort en dit voelt en dat iedereen zijn of haar plek inneemt. De poppetjes doen hun werk.  

Naast team en groepstrajecten verzorg ik ook één op één sessies voor leerkrachten voor individuele hulpvragen en/ of hulpvragen met betrekking op hun groep of persoonlijk. 
Benieuwd naar wat met het 'met poppetjes spelen' kan betekenen voor jouw team, jouw groep of voor jouzelf? Wil jij vrijblijvend meer informatie? Neem eens contact met mij op. Ik help je graag.